Search Icon

Struktūra ir kontaktai

Dažniausiai užduodami klausimai

Pranešti apie problemą mieste

Registracija į darželius ir mokyklas

Gyvenamosios vietos deklaravimas

Dokumento statuso patikrinimas

Vilniečių ir miesto svečių pamėgtas gatvės maisto turgelis „Open Kitchen“ grįžta dar vienam sezonui

 „Open Kitchen“ žengia svarbų žingsnį į priekį. Prie komandos prisijungia naujas narys Jonathan Rolland, gerai žinomas Lietuvos virtuvių versle, kaip talentingas šefas ir  “La Butcher”, “Vasaros terasa”, “Rhum Room” bendraturtis. Prieš įsikuriant Tymo kvartale jis aplankys visus prie „Open Kitchen“ panorusius prisijungti restoranus ir maisto vagonėlius, išklausys jų istorijas, ragaus, vertins. Priešakį su Jonathan, komandos tikslas yra atrasti pasislėpusius talentus,  kurie  nesibodi naujų idėjų, eksperimentuoja derindami skirtingų kultūrų bei tautų skonius, yra originalūs ir gamina “tikrą” autentišką maistą iš šviežių, vietinių produktų.

„Kai kurie žmonės maisto kokybę sieja su geru skoniu. Kiti vertina konsistenciją. Mes manome, kad maisto kokybę pasiekti yra žymiai sudėtingiau. Norint tai padaryti reikia rasti būdą, kaip subalansuoti įvairovę. Maisto kokybę matuojame poveikiu, kokį šis maistas teikia. Kaip šis maistas paveikia vietos ekonomiką, bendruomenę ir ekologiją“, – atsiveria „Open Kitchen“ rengėjai.

Organizatorių nuotr.

Šiemet gatvės maisto turgelio lankytojai galės skanauti ne tik gerai žinomų virtuvių tokių kaip “Trick Truck”, “Casa la Familia”,“MeatBusters” ar “Zatar”, tačiau ir “Open Kitchen” naujokų.  “Rose Hip” siūlys veganiškus burgerius, neseniai iš Tailando atvykusi “Bankoko” šefė ruoš europoje išpopuliarėjusį “Phad Thai” ir egzotiškas papajų salotas, azijietiškais skoniais džiugins  neseniai Vilniuje įsikūrę “Dou Asia”, kurie lankytojams siūlys savo ypatingą patiekalą – Mongoliškus jautienos kukuliukus su obuoliniu teriyaki padažu. Gatvės maisto turgelyje vienos porcijos ar patiekalo kaina startuos nuo 5-6 eurų.

Šeštadieniais Tymo kvartale lauks ypatinga renginių serija „Šakės ir šakutės“. Tai bus lėtasis šeimos ir draugų šeštadienis, visą dieną trunkantis “brunch” apjungiantis vietinius ūkininkus ir rinktinių virtuvės šefų komandą. Bent 30% jiems pagaminti skirtų produktų atkeliaus iš Lietuvos ūkininkų daržų, taip skatinant vietinį verslą ir sezoniškumo pajautimą. “Šakės ir Šakutės” renginiuose bus galimybė paragauti kelių šefų improvizacijas mažesnėmis porcijomis už 2-3 eurus, arba rinktis pilną patiekalą už 8 – 9 eurus.

„Šakės ir šakutės“ renginių metu bus galima įsigyti jau pamėgtus gėrybių krepšelius su šviežia, ūkininkų sąjungos „Farmers Circle“ ir “Tymo turgelio asociacijos” užauginta produkcija. Bus pasiūlyti du krepšelių dydžiai už 10 ar 20 eurų. Kiekvieną krepšelį sudarys skirtingos daržovės ir vaisiai, o jį įsigiję ne tik sumažins aplinkos taršą, neišvengiamą vežant produktus iš kitų šalių, parems vietinius daržovių bei vaisių augintojus, bet ir turės sveikų produktų visos savaitės maisto improvizacijoms.

Bene svarbiausia “Open Kitchen” ir “Šakės ir šakutės” iniciatyvų taisykle išliks, kaip ir pernai, kuo mažesnė skriauda gamtai ir pakartotinis išteklių vartojimas. Renginių metu bus pasirūpinta aplinkai draugiškais indais ir stalo įrankiais. Vienkartiniai plastikiniai indai „Open Kitchen“ ir “Šakės ir Šakutės” renginių metu bus draudžiami.

Maisto turgelių rengėjai rūpinsis ir lankytojų sveikata. Šiais metais visi gėrimai, viršijantys 7,5 mg cukraus / 100 ml santykį bus apmokestinami „cukraus mokesčiu“. Už šį mokestį surinktos lėšos bus skiriamos Lietuvos antsvorio ir nutukimo prevencijos asociacijai.

Gatvės maisto kultūros dinamika ir natūralus lėtas kaimo ritmas – unikalus šių metų „Open Kitchen“ ir lėtųjų „Šakės ir šakutės“ šeštadienių derinys. Tymo kvartalas savaitgaliais taps jaukia bendruomenės susibūrimo vieta, kurioje susirenkama pailsėti nuo laukinio sostinės tempo, mėgautis, pajusti kiekvieną subtiliausią ragaujamo patiekalo skonio natą ir tiesiog pabūti kartu su žmonėmis ir idėjomis, kurios privalo būti išgirstos.

Nuo balandžio 5 dienos “Open Kitchen” lankytojų laukia kiekvieną penktadienį 11 – 23 val. “Šakės ir Šakutės” startuoja balandžio 6 dieną 13 val, kiekvieną šeštadienį iki pat rugsėjo. Deja, dėl blogo oro kartais renginiai gali ir neįvykti, bet apie tai visuomet iš anksto informuojama “Open Kitchen” ir “Šakės ir Šakutės” Facebook paskyrose. Sekite naujienas!