Svarbi informacija
Sostinės restoranai įvertinti tikromis žvaigždėmis

Nuotr. „Go Vilnius“
Visame pasaulyje gausu kulinarų, kurie virtuvėje kuria tikrus šedevrus, tačiau nesulaukia tarptautiniu lygmeniu pripažįstamo „Michelin“ įvertinimo. Dėl šios priežasties Vilnius nusprendė nebelaukti ir apdovanoti savo restoranus tikromis žvaigždėmis – įsigijo ir įteikė tikrų visatoje esančių 3 žvaigždžių sertifikatus. Šis žvaigždynas sužibėjo ir Vilniuje – šviesų menininkė Kotryna Čalkaitė pristatė instaliaciją, kuria nuo lapkričio 9 d. galima pamatyti MO muziejaus terasoje. Iniciatyvos imtasi siekiant atkreipti pasaulio dėmesį į aukščiausios kokybės sostinės restoranus, kuriuose šiuo metu vyksta gastronomijos savaitė.
Apdovanojo tikromis žvaigždėmis

Nuotr. „Go Vilnius“
Lietuvos gastronomijos savaitę švenčianti sostinė jos pabaigą pažymėjo netikėta dovana restoranams – Vilnius padovanojo jiems žvaigždyną, sudarytą iš trijų žvaigždžių, rudenį matomų danguje virš sostinės. Toks simbolinis įvertinimas skirtas už aukščiausio lygio gastronomijos puoselėjimą, kūrybiškumą bei unikalumą, kurio patirti turistai atvyksta iš viso pasaulio.
Populiari restoranų vertinimo sistema, įkurta Europos padangų gamintojo „Michelin“, veikia daugybėje šalių Šiaurės ir Pietų Amerikoje, Azijoje bei Europoje. Restoranai vertinami pagal įvairius kriterijus, o geriausiems skiriamos 1, 2 arba 3 žvaigždės. Vis dėlto, šio prekės ženklo pritraukimas į mažesnes ar mažiau populiarias rinkas ilgai trunkantis ir sudėtingas procesas.

Nuotr. „Go Vilnius“
Tikrų trijų žvaigždžių sertifikatus „Go Vilnius“ vadovė Inga Romanovskienė įteikė Lietuvos vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos prezidentui Jaroslavui Orševskiui ir Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentei Evaldai Šiškauskienei.
„Daug kam žinoma, kad gurmanai pasitiki tokiomis reitingavimo sistemomis, kaip „Michelin“. Tačiau tai, kad kol kas nesame įvertinti šiame reitinge, toli gražu nereiškia, kad Vilnius neturi talentingų kulinarų. Priešingai – Vilniaus gastronomija yra itin aukšto lygio ne tik Europos, bet ir pasauliniame kontekste. Esame įsitikinę, kad jei „Michelin“ vertintų Vilniaus restoranus šiandien, tikrai būtume įvertinti žvaigždėmis – mūsų restoranai to verti“, – įsitikinusi Inga Romanovskienė.
„Vilniaus istorija, daugiakultūriškumas ir dabartis tarpusavyje veikia kaip įkvėpimo šaltinis sostinėje veikiantiems restoranams. Mūsų jaunoji kulinarų karta yra ypač veržli – jie keliauja po pasaulį, mokosi prestižinėse mokyklose, sugeria žinias, domisi tendencijomis ir jas pritaiko vietiniams produktams, įtraukia paveldą, pritraukiantį gurmanus iš viso pasaulio“, – pastebi E. Šiškauskienė.
Siekiant miesto restoranams skirtą dovaną pristatyti visiems vilniečiams ir miesto svečiams, MO muziejaus terasoje įžiebta menininkės Kotrynos Čalkaitės žvaigždžyno instaliacija, kurią gali apžiūrėti visi norintys.
„Dažnai dalykai atrodo neįmanomi, neįgyvendinami ar nepasiekiami. Kartais jaučiamės per maži ir nepakankami. Ši instaliacija, vaizduojanti stilizuotą galaktiką, kurioje gyvename, simboliškai apverčia žmogaus ir kosmoso dydžio santykį, staiga nebesijaučiame kaip mažos nereikšmingos dalelytės kosmoso plotmėje. Žvaigždės, simbolizuojančios siekiamybes ir tikslus, tampa ranka pasiekiamos“, – instaliacijos idėją pristato K. Čalkaitė.
Vilnius siūlo skonių įvairovę
Šiuolaikinę Vilniaus virtuvę galima pavadinti tikru gastronominiu lobynu. Pastarąjį dešimtmetį mieste itin suklestėjo degustacijų (angl. fine dining) kultūra, kurią paskatino kosmopolitiška ir žingeidi jaunoji karta – kelionės, mokslai, stažuotės, įkvėpusios naujai įgautas žinias pritaikyti Vilniuje. Sostinėje galima paragauti įvairiausių pasaulio skonių: Libano, Japonijos, Indijos, Nepalo, Prancūzijos, Vokietijos, Italijos, Meksikos ir kitų virtuvių.
Vilniaus profesionalūs kulinarai vis dažniau atsigręžia į lokalumą – vietos gamintojus ir produktus. Savaip interpretuoja lietuviškos virtuvės tradicijas ir jas sumodernina.
Sostinės gastronomijoje atsispindi ir turtinga, beveik 700 metų siekianti daugiakultūrė miesto istorija – puikiai integruota žydų, lenkų, didikų virtuvė. Kaip pavyzdį galima paminėti Rytų Europos regione kilusius ir visame pasaulyje išpopuliarėjusius beigelius, kurie vėl įgauna populiarumą Vilniuje. Miestas nepamiršta ir tradicinių patiekalų – siūlo paragauti įvairių variacijų šaltibarščių, taip pat cepelinų, keptos duonos. Juos išbandyti kviečia ne tik restoranai, bet ir valgyklos ar net alaus barai.
Panašu, kad Vilnius vis dažniau atsidurs ir užsienio gurmanų akiratyje – oficialios užsienio turistų apklausos rodo, kad keliautojai itin aukštai vertina Lietuvos ir Vilniaus gastronomiją, o neseniai sostinės restoranuose lankėsi ir milijonų peržiūrų sulaukiančio „YouTube“ kanalo „VICE“ atstovai. Pavasarį Vilniuje apsilankė žymus lenkų kulinarijos kritikas ir kelionių žurnalistas Robert Makłowicz negailėjo pagyrų Vilniaus restoranams.
Rinkodaros ir komunikacijos skyrius, [email protected]
Taip pat skaitykite:
Išskirtiniams Vilniaus projektams – Nacionaliniai architektūros apdovanojimai
Šiemet net du UAB „Vilniaus planas“ projektai pelnė Nacionalinius architektūros apdovanojimus. Nacionalinius architektūros apdovanojimus (NAA) organizuoja Aplinkos ministerija, o nugalėtojus renka kompetentinga komisija, sudaryta iš architektūros ir susijusių disciplinų profesionalų.... ❯❯❯
2023-07-05
Prestižinis apdovanojimas – Vilniaus Medinės miesto architektūros muziejaus projektui
Polocko gatvėje įsikūrusio Vilniaus Medinės miesto architektūros muziejaus rekonstrukcijai suteiktas tarptautinio kultūros paveldo išsaugojimo Europa Nostra apdovanojimas. Šį prestižinį apdovanojimą iki šiol yra gavę tik du Lietuvos objektai. Apdovanojimai sostinės muziejui bus... ❯❯❯
2023-06-13
„Auksinės mediko širdies“ apdovanojimuose padėkota medicinos darbuotojams
Šįvakar sostinės Rotušėje jau penkioliktą kartą surengti „Auksinės mediko širdies“ apdovanojimai. Vilnius dėkojo sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojams už kilnumą, atsidavimą, išgelbėtas gyvybes ir sveikatą. „Auksinės mediko širdies“ apdovanojimai šiemet... ❯❯❯
2023-04-17
Antrus metus iš eilės Vilnius – tarp perspektyviausių Europos miestų
Vilnius vėl sulaukė didžiulio dėmesio nekilnojamojo turto parodoje MIPIM. Didžiausioje pasaulyje NT parodoje Kanuose sostinės meras Remigijus Šimašius šiandien atsiėmė 10 apdovanojimų vidutinio dydžio miestų kategorijoje. Verslo dienraščio „Financial Times“ investicijų... ❯❯❯
2023-03-14
Jauniesiems Vilniaus garsintojams išdalinti Mažųjų Kristoforų apdovanojimai
Išskirtiniais mokslo, kultūros, meno, sporto ir pilietiškumo pasiekimais garsėjantiems moksleiviams Vilniaus rotušėje šiandien įteikta dvylika Mažojo Šv. Kristoforo apdovanojimų. Tai – jų talento ir pasiekimų pripažinimo ženklas bei miesto padėka už darbštumą bei... ❯❯❯
2023-03-11
Antrus metus iš eilės Vilnius pateko į perspektyviausių Europos miestų sąrašą
Vilnius vėl sužibėjo vieno didžiausių pasaulyje verslo dienraščių „Financial Times“ investicijų ekspertų padalinio „fDi Intelligence“ rengtuose Europos perspektyviausio miesto rinkimuose. Antrus metus iš eilės Vilnius vidutinio dydžio miestų kategorijoje užėmė daugiausiai... ❯❯❯
2023-02-16