Svarbi informacija
Morkų dienos minėjimas mokykloje
Balandžio 25-oji – Daržų. morkų diena. Šią dieną nuo senų senovės lietuviai pradėdavo dirbti daržus. Pirmiausia tradiciškai būdavo sėjamos morkos. Morkų lysvių gale būdavo įbedamas kuolas, kad morkos augtų tiesios ir didelės. Atėjus krikščionybei, ši diena sutapatinta su Šv. Morkaus varduvėmis. Šv. Morkus – vienas iš Naujojo Testamento Evangelijų rašytojų. Pasakojama, kad jis buvęs apaštalo Petro palydovas ir vertėjas. Jis krikštijęs pagonis, buvo persekiojamas ir už tai nužudytas.
Lazdynų vidurinė mokykla, tęsdama žymių dienų minėjimo tradiciją, šią dieną pažymėjo ypatingai – mokykloje buvo „Morkų“ diena:
-
tai tikra šventė valgykloje, kur galėjai gauti tiek morkų, kiek geidžia širdis,
-
tai paskaitos apie sveiką gyvenseną (sveikatos priežiūros specialistė N.Plotnikova),
-
tai mokinių eilėraščiai ir patarimai(4a klasė ir mokytoja K.Fišienė), kodėl reikia valgyti morkas,
-
tai teatralizuoti mokinių pasirodymai(1a klasė, mokytoja J.Klišienė; 2a klasė, mokytoja J.Gubanova),
-
valgykloje patiekalų iš morkų įvairovė,
-
ant sienų stendai su reklama apie morkų reikšmę.
,,Morka – pigi daržovė, tačiau dėl jos mažo kaloringumo, ji laikoma grožio ir jaunystės paslaptimi. Morkoje yra vitamino C, D, E, B, kalcio, geležies, magnio ir daug karotino, kuris organizme virsta vitaminu A, šis vitaminas yra būtinas geram regėjimui palaikyti. Morkų sultys stiprina organizmą, padeda gerinti imuninę sistema ir greitina medžiagų apykaitą.“
Dėkojame „Maisto banko“ Vilniaus regiono padalinio vadovui Modestui Balsiui už labdarą -padovanotas morkas mokyklos bendruomenei.
Saldžios morkos čia žaliuoja,
Bręsta šaknys po žeme,
Bet jų tyko tiek pavojų!
Kaip išvengt jų – nežinia…
Morkose iškelti puotą
Ruošiasi vikšrų būrys.
Grambuoliai gyvent neduoda
Per dienas ir per naktis. (autorius nežinomas)
Valgėm daug morkyčių, visad sveiki būsim…
Parengta pagal direktorės pavaduotojos Vidos Kisielienės informaciją
Aplinkos apsaugos skyrius